SPRAT Eğitimleri

SPRAT Eğitimleri

ATLAS İple Erişim, SPRAT’ın Türkiye’deki Resmi üyesidir ve SPRAT Eğitimleri verir. SPRAT Profesyonel İple Erişim Teknisyenleri Topluluğu’dur. Kuzey Amerika kökenli olan SPRAT(The Society of Professional Rope Access Technicians – Profesyonel İple Erişim Teknisyenleri Topluluğu), tüm dünyada kullanılan en büyük İple Erişim Sertifikasyon sistemlerinden bir tanesidir.

SPRAT İple Erişim eğitimleri vermektedir.

Bu sisteme(SPRAT) bağlı olarak çalışan ATLAS, ülkemizde her geçen gün artan yüksek yapılarda çalışacak kalifiye eleman ihtiyacına destek sağlamak amacıyla “SPRAT İple Erişim Teknisyenliği Kursları” açmaktadır ve SPRAT Eğitimleri vermektedir.

Yüksekte Çalışmanın en hızlı-ekonomik ve güvenli yöntemi İple Erişimdir.

Bilindiği gibi Yüksekte Çalışma tüm dünyada yapılan en riskli çalışma yöntemlerinden bir tanesidir. İskele, vinç gibi geleneksel yöntemlerle erişilemeyen yerlere “İple Erişim Teknikleri” ile ulaşmak hızlı, ekonomik ve uluslararası standartlarla belirlenmiş güvenlik prosedürleri ile yapılabilir hale gelmiştir.

Hangi İple Erişim Sertifikasını almalıyım ?

Dünyada kullanılan pek çok İple Erişim Sertifikasyon Sistemi olmakla beraber, en yaygın olanları SPRAT (The Society of Professional Rope Access Technicians) Profesyonel İple Erişim Teknisyenleri Topluluğu ve IRATA ((Industrial Rope Access Trade Association) Endüstriyel İple Erişim Ticaret Birliğidir.

Her iki sistemin de kullandığı teknikler birebir aynıdır.

Çalıştığınız veya çalışmayı düşündüğünüz firmanın bir tercihi yoksa ikisinden birini seçebilirsiniz.

Türkiye’deki ve dünyadaki iple erişim firmalarının çoğunun sertifika tercihi yoktur. İple erişim sertifikanızın (SPRAT-IRATA) olması çalışmanız için yeterlidir.

SPRAT mı daha iyi ? IRATA mı ?

Her iki sistemin kullandığı teknikler birbirinin aynıdır.

Bir sistem diğerinden üstün değildir.

Kuzey Amerika merkezli olarak SPRAT Amerika’da daha yaygındır.

İngiltere merkezli olarak kurulan IRATA, Avrupa’da daha yaygındır.

İki sistem de İple Erişim konusunda tüm dünyada kabul görmüş Eğitim – Malzeme ve Teknik standartlara sahiptir.

Her iki sisteme de bağlı onlarca şirket, binlerce İple Erişim Teknisyeni tüm dünyada çalışmaktadır.

SPRAT Nedir ?

SPRAT (The Society of Professional Rope Access Technicians) kelimesi, İngilizce Profesyonel İple Erişim Teknisyenleri Topluluğu’nun baş harflerinin kısaltılmış halidir.

SPRAT 90’lı yılların başında İple Erişim mesleğinin standartlarını yükseltmek ve doğan ihtiyaçlara cevap vermek için Kuzey Amerika’da kurulmuştur. Önceleri sadece Kanada ve Amerika da etkin olan sistem zamanla saygınlık kazanarak İple Erişim mesleğinin standartlarını belirleyen ve tüm dünyada kabul gören uluslararası bir kuruluş halini almıştır. SPRAT Eğitimleri bugün dünyanın birçok ülkesinde verilen standart İple Erişim Eğitimlerinden biridir.

İple Erişim Nedir ?

İple erişim; iskele, vinç gibi geleneksel yöntemlerle erişilemeyen noktalara ip teknikleri ile erişimin sağlanabilmesine olanak tanıyan bir Yüksekte Çalışma Yöntemidir.

İlk kez 1900’lü yılların başında Amerika’nın Los Angeles şehrinde Las Vegas’ın elektrik ihtiyacını karşılamak için kurulan ve o yıllarda dünyanın en büyük barajı olan Hoover Barajı’nın inşaatı sırasında erişimin sağlanabilmesi için sistemli olarak kullanılmıştır.

Sonrasında yine Amerika’daki gökdelen yapıların ilk örneklerinde, iplerle sarkarak erişilemeyen yerlere erişim sağlanmıştır. Dağcılık ve mağaracılığın gelişimiyle beraber bir süre bu branşların kullandığı tekniklerle ilerleyen İple Erişim, SPRAT ve IRATA gibi meslek standartlarını yükselten toplulukların kurulmasıyla kendi sistemlerini geliştirmiş ve Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kurumlarının da kabulünü alarak, yüksekte yapılan çalışmaların bir yöntemi olarak standartlaşmıştır.

İple Erişim Türkiye’de de dünyada olduğu gibi 1990’lı yılların başında, dağcıların dağcılık teknikleri ile yaptığı bir işken, 2010 yılından sonra SPRAT ve IRATA üye şirketlerin ortaya çıkmasıyla profesyonel bir meslek halini almış ve her meslek branşından insanın katılımının sağlandığı bir çalışma yöntemi haline gelmiştir.

Resmi olarak ilk kez; 2015 yılında TC Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Yüksekte Çalışanların Eğitimi Programında, SPRAT ve IRATA teknisyenleri “Yüksekte Çalışma Eğitimleri’nin” uygulama kısmında eğitim verme yetkisine sahip olmuştur.

Neden İple Erişim Eğitimi almalıyım ?

Yüksekte çalışma konusunda kendinizi geliştirmek

Uluslararası kabul görmüş İple Erişim tekniklerini öğrenmek

Bünyenizde çalıştırdığınız İple Erişim teknisyenlerini süpervize edebilmek

Türkiye’de pek bilinmeyen bir meslekten güvenle çalışarak para kazanabilmek

İple erişim şirketi kurmak

Yüksekte çalışma eğitimlerini daha bilinçli verebilmek

Çalıştığınız firmada, erişilemeyen noktalarda yapılacak işlerde çözüm üretebilmek

için İple Erişim Eğitimi almalısınız…

İple Erişim Eğitimini nasıl alabilirim ?

ATLAS web sayfamızı ve sosyal medya hesaplarımızı takip ederek kendinize uygun bir ilde ve tarihte SPRAT Eğitimleri alabilirsiniz. Şimdilik eğitimler sadece Ankara’da verilmekle beraber, yeterli katılımın (8 kişi) sağlanması halinde sizin belirlediğiniz bir ilde de bu eğitimi alabilirsiniz.

İple Erişim malzemem yok, eğitim için malzeme almalı mıyım ?

Eğitim için gerekli olabilecek tüm teknik malzeme ATLAS tarafından sağlanmaktadır. Eğitime gelirken yanınızda hiçbir teknik malzeme getirmenize gerek yoktur.

Kimler İple Erişim Eğitimi almalı ?

İple Erişim çalışanları

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları

Gökdelenlerde ve yüksek yapılarda sürekli çalışan işçiler.

Yüksekte çalışan ve İple Erişim mesleğine geçmeyi düşünen kişiler

İple erişimi dağcılık malzemeleri ve teknikleri ile yapmaya çalışan dağcılar.

Yüksekte yapılacak kurtarmalar konusunda kendini geliştirme isteyen kurtarmacılar.

İple Erişim Sertifikasyon sistemi nasıldır ?

Hem SPRAT Eğitimleri hem de IRATA, iple erişim teknisyenlerini deneyim sıralamasına göre üç seviyeye ayrılmıştır. Her seviye artışı, kayıtlı bir seyir defterinin(Log Book) doldurulması ile belgelenir. İple Erişim Çalışanı (SPRAT L1), Lider Teknisyen (SPRAT L2) ya da İple Erişim Süpervizörü (SPRAT L3) kurslarını alan teknisyenler, kurs sonunda bağımsız bir sınav gözetleyicisi (SPRAT EVALUATOR / ASSESOR) tarafından, dünyanın her yerinde kabul gören uluslararası geçerliliğe sahip bir sertifikaya sahip olurlar.

Genel olarak kurslar 4 gün sürmekte ve kurs sonunda 1 gün değerlendirme yapılmaktadır.

SPRAT Eğitimleri

Seviye 1 (Level 1 yada L1) – İple Erişim Çalışanı

Önkoşullar

Bu eğitime katılabilmek için,

İple erişim ya da yüksekte çalışma konusunda tecrübe sahibi olmanıza gerek yoktur.

Fiziksel durumunuzun ve kondisyonunuzun orta seviyede olması gereklidir. Genel olarak fit bir görünüme sahip olanlar bu kursu alabilirler.

Spor özgeçmişiniz yoksa, sakatlanma riskini azaltmak için, eğitime katılmadan birkaç hafta önce ağırlıklı olarak önkol, dirsekler ve omuz kaslarına yönelik egzersizler yapmanız önerilir.

Katılımcılar eğitime katılmadan önce Yüksekte Çalışabilir ibareli sağlık raporu ibraz etmek ve ATLAS tarafından verilen sağlık beyan formunu imzalamakla yükümlüdürler.

Eğitimin Amacı

SPRAT L1 konularının tamamını yazılı, sözlü ve uygulamalı olarak katılımcıya öğretmektir.

Eğitim Konuları

  • Ekipman kullanımı ve denetlemesi
  • İş güvenlik analizi okuyabilme ve haberdar olma
  • Level 1 düğümleri
  • Yedekleme (back up) aleti kullanma
  • Tırmandırıcı kullanımı
  • Tırmandırıcı ile kısa inişler
  • İndirici kullanımı
  • İndirici ile kısa çıkışlar
  • Oturak kullanımı
  • Tırmanış ve iniş pozisyonunda düğüm atlama
  • İpten ipe transfer
  • Tekrar emniyet (ip yönlendirmesi)
  • Kısa tekrar emniyet
  • Uzun tekrar emniyet
  • Köşe aşımı
  • İp koruması, atlama ve yerleştirme
  • Basit emniyet noktalarının hazırlanması ve mekaniği
  • Ağırlık dağılımlı emniyet noktalarının hazırlanması ve mekaniği
  • Şok emicili ara bağlantı (landyard) ile tırmanma ve inme
  • Emniyet metotları ve iletişim
  • İki ip sisteminde yük indirme
  • İniş pozisyonunda adam kurtarma
  • Makara sistemlerinin avantajları, iple erişimde uygulanması
  • Sınavdan bağımsız olarak, tırmanış pozisyonunda adam kurtarma
  1. Yapay traverste ilerleme
  2. Çek kurtar istasyonu bilgilendirmesi
  • Teorik ve pratik olarak düşme faktörü, güvenli çalışma limitleri, kırılma noktaları gibi, ip sistemleri dâhilinde yer alan genel bilgilendirmeler.

SPRAT L1 Teknisyen Ne iş Yapar ?

Tüm iple erişim çalışmaları güvenlik nedeniyle en az 2 kişiyle yapılabilir. L1 teknisyen L2 teknisyenin gözetiminde çalışabilir. Tek başına emniyet noktası oluşturmamalı ve emniyet noktalarının kurulumu ve kurtarma planlamasında L2 Teknisyene yardımcı olarak çalışmalıdır.

SPRAT L1 Sınavı nasıl olur ?

İpler Erişim sınavları bağımsız SPRAT için Evaulator(Değerlendirici) IRATA için Assesor(Değerlendirici) tarafından yapılır. 4 gün süren eğitim sonunda 5. Gün sınav yapılır. Sınavda katılımcının katıldığı seviyedeki konuların tamamını, sözlü, yazılı ve uygulamalı olarak ortaya koyabilmesi beklenmektedir.

Seviye 2 (Level 2 yada L2) – Lider Teknisyen

Önkoşullar

Bu eğitime katılabilmek için,

L1 seviyesinde en az 6 ay çalışmış olmak ve 500 saat iple erişim tecrübenizi her iş için ayrı olacak şekilde L3 teknisyen imzalı Seyir Defteri(Log Book) ile belgelemeniz gereklidir.

Sınav değerlendiricisi gerektiği takdirde iple erişim çalışmalarınızı fotoğraflarla ve sigorta giriş belgeleri ile kanıtlamanızı isteyebilir.

L1 manevralarının tamamına hakim olmanız ve L2 manevralarının tamamını hatasız yapabiliyor olmanız belenmektedir.

Fiziksel durumunuzun ve kondisyonunuzun iyi durumda olması gereklidir.

Katılımcılar eğitime katılmadan önce Yüksekte Çalışabilir ibareli sağlık raporu ibraz etmek ve ATLAS tarafından verilen sağlık beyan formunu imzalamakla yükümlüdürler.

 

Eğitimin Amacı

SPRAT L2 konularının tamamını yazılı, sözlü ve uygulamalı olarak katılımcıya öğretmektir.

 

Eğitim Konuları

  • Yönetim ve İletişim
  • İş Güvenlik Analizi hazırlama
  • Mekanik sitemler ve avantajları
  • Ağırlık dağılımlı istasyonlar
  1. Çek kurtar istasyonları
  2. İp sistemleri analizi
  3. Çapraz çekme

– Platforma

– Askıya

  • Kurtarma çekmeleri

–       Platforma kurtarma çekmesi

–       Askıya kurtarma çekmesi

  • Yapay Tırmanış
  • İniş pozisyonunda kurtarma

 

SPRAT L2 Teknisyen Ne iş Yapar ?

L2 teknisyenin getirdiği bütün sorumlulukları yerine getirir ve L3 saha süpervizörünün verdiği talimatlara uygun hareket eder.

Seviye 3 (Level 3 yada L3) – İple Erişim Süpervizörü

Önkoşullar

Bu eğitime katılabilmek için,

L2 seviyesinde en az 6 ay çalışmış olmak ve 500 saat iple erişim tecrübenizi her iş için ayrı olacak şekilde L3 teknisyen imzalı Seyir Defteri(Log Book) ile belgelemeniz gereklidir.

Sınav değerlendiricisi gerektiği takdirde iple erişim çalışmalarınızı fotoğraflarla ve sigorta giriş belgeleri ile kanıtlamanızı isteyebilir.

L2 manevralarının tamamına hakim olmanız ve L3 manevralarının tamamını hatasız yapabiliyor olmanız belenmektedir.

Güncel ve geçerli bir İlkyardımcı” sertifikasına sahip olmalıdır.

Fiziksel durumunuzun ve kondisyonunuzun çok iyi durumda olması gereklidir.

Katılımcılar eğitime katılmadan önce Yüksekte Çalışabilir ibareli sağlık raporu ibraz etmek ve ATLAS tarafından verilen sağlık beyan formunu imzalamakla yükümlüdürler.

 

Eğitimin Amacı

SPRAT L3 konularının tamamını yazılı, sözlü ve uygulamalı olarak katılımcıya öğretmektir.

Eğitim Konuları

  • İş güvenlik analizi konusunda uzmanlaşma
  • Hazırlanmış bir istasyondan indirme
  • İleri düzey kurtarma teknikleri
  • Düğüm atlamada kurtarma
  • Yapay tırmanışta kurtarma
  • Kısa tekrar emniyetten kurtarma
  • Uzun tekrar emniyetten kurtarma
  • İpten ipe transferde kurtarma
  • Yön değiştirmede kurtarma
  • Yüksek hat ve gergi hattı kurulumu ve kurtarmaları
  • Takım kurtarma çalışmaları
  • Mekanik istasyon noktaları seçimi ve kurulumu

 

SPRAT L3 Teknisyen Ne iş Yapar ?

Tüm iple erişim operasyonlarının süpervize edilmesi kurtarma planlarının hazırlanması

Eğitim nasıl oluyor ?

Eğitim 5 tam gün sürmekte ve katılımcının katıldığı seviyeye göre yukarıdaki konuları içermektedir.

Eğitim nerede veriliyor ?

Eğitim SPRAT Eğitim Standartlarına uygun, yüksekliği 6-12 m arasında olan spor salonlarında verilmektedir.

Eğitimi kimler veriyor ?

Eğitim, Türkiye’nin ve dünyanın farklı iş sahalarına yayılmış, binlerce saat İple Erişim tecrübesine sahip, iletişim düzeyi yüksek SPRAT L3 teknisyenler tarafından verilmektedir.

Sınavı kimler yapıyor ?

İpler Erişim sınavları bağımsız SPRAT için Evaulator(Değerlendirici) IRATA için Assesor(Değerlendirici) tarafından yapılır. 4 gün süren eğitim sonunda 5. Gün sınav yapılır. Sınavda katılımcının katıldığı seviyedeki konuların tamamını, sözlü, yazılı ve uygulamalı olarak ortaya koyabilmesi beklenmektedir.

 

İple Erişim Güvenli mi ?

İple Erişim uygulamaları; dünyanın gelişmiş ülkelerinde yıllardan beri kullanılan “En Emniyetli Yüksekte Çalışma” yöntemidir.

SPRAT kullandığı çift ip sitemi ve %200 bağlı olma kuralı ile Türkiye’de Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı prensiplerinden %100 bağlı olma kuralında güvenliği ikiye katlamaktadır.